KurierGarwoliński.pl

Wiadomości z Garwolina

Jak przygotować organizm by nie robił zapasów (kg) na zimę

Dodano:
garwolin -  Jak przygotować organizm by nie robił zapasów (kg) na zimę

Jesienią często pogarsza się samopoczucie, spada też odporność na choroby. Kończy się sezon na świeże warzywa i owoce, a tym samym zawarte w nich witaminy. Odpowiednia dieta rozgrzewająca może być naszym sojusznikiem we wzmocnieniu organizmu, walce z przeziębieniem lub po prostu rozgrzaniu się w chłodne, jesienne dni.


Sprawdź rady dietetyka Naturhouse, które pomogą zachować zdrowie i figurę mimo niesprzyjającej aury za oknem.

- W diecie jesienno-zimowej ważną rolę odgrywa witamina C. Znajdziesz ją w brokułach, kalafiorze, czerwonej papryce, pomidorach, czarnych porzeczkach, owocach cytrusowych oraz w kiszonej kapuście. Kojarzona przede wszystkim z leczeniem kataru i przeziębienia, ma jednak dużo szersze działanie. Wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa przyswajalność żelaza oraz obniża ciśnienie tętnicze.

- Zadbaj o swoją mikroflorę jelitową przed zimą. Probiotyki, czyli żywe kultury bakteryjne podwyższają odporność na infekcje, wspomagają przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia oraz regulują pracę jelit. „Te dobroczynne bakterie możemy codziennie dostarczać organizmowi, jeśli do swojego jadłospisu wprowadzimy jogurty, kefiry i maślanki.  Ich bogate źródła to również kiszone ogórki i kapusta czy zakwas z buraków, najlepiej przygotowany samodzielnie w domu.”- radzi dietetyk Magdalena Kasprzak.

- W tzw. porze przejściowej jedną z najczęstszych dolegliwości są przeziębienia. To czas by w naszej kuchni na stałe zagościły czosnek, imbir i miód. Dodadzą potrawom smaku oraz wzmocnią organizm w walce z infekcjami. Czosnek ma świetne właściwości antybakteryjne, imbir rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Miód osłodzi nam coraz krótsze dni, a regularnie spożywany podnosi odporność.

- Wiatr, deszcz i wyraźne ochłodzenie nie sprzyjają ambitnym planom treningowym. Jaki rodzaj aktywności wybrać, gdy na dworze jest już zimno? Przede wszystkim nie rezygnuj z niej zupełnie! Może być to relaksujący spacer, zajęcia na basenie czy siłowni lub warto po prostu cieplej się ubrać i można spokojnie wyjść na rower . Pamiętaj, że wysiłek fizyczny nie tylko pomaga utrzymać szczupłą figurę, ale wzmaga również produkcję endorfin, inaczej nazywanych hormonami szczęścia.

- Z szafy wyciągamy swetry, szaliki i czapki. Na stołach zaczynają się  pojawiać produkty tłustsze i ciężkostrawne. Kiedy temperatura za oknem spada, zacznij wprowadzać do swojego jadłospisu produkty, które pozwolą Ci zachować wewnętrzne ciepło, poprawią krążenie krwi i poprawią nastrój.  Będą to m. in. cynamon, goździki, pieprz, chrzan, kminek lub tymianek. Doskonale sprawdzą się również suszone owoce, orzechy czy pestki, jako dodatek do sycącej owsianki. Warzywa i owoce pieczmy, gotujmy, dodajmy do zupy, zróbmy krem lub kompot bez dodatku cukru.



Ciesz się jesienią!
Spośród wielu sposobów na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia się tej jesieni, spróbuj skorzystać z rozgrzewającego działania  produktów i przypraw. Różnorodność diety zapewni nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale też pomoże utrzymać szczupłą sylwetkę.


Sprawdź rady dietetyka Naturhouse, które pomogą zachować zdrowie i figurę mimo niesprzyjającej aury za oknem.

Zadzwoń pod numer: 25 785 70 30 i umów się na darmową konsultację oraz analizę składu ciała.





Artykuł sponsorowany