KurierGarwoliński.pl

Wiadomości z Garwolina

CBA wniosło o odwołanie Józefa Tomali ze stanowiska członka Zarządu Powiatu

Dodano:
garwolin - CBA wniosło o odwołanie Józefa Tomali ze stanowiska członka Zarządu Powiatu

Funkcjonariusze Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego w Lublinie przeprowadzili kontrolę przestrzegania zakazów zawartych w tzw. ustawie antykorupcyjnej przez Józefa Tomalę - Członka Zarządu Powiatu Garwolińskiego (w latach 2014 – 2017). Kontrola obejmowała odpowiednio lata 2014–2017 oraz lata 2016 – 2017.

Agenci CBA ustalili, że Józef Tomala od 2014 r. do chwili zakończenia kontroli naruszał zakaz wymieniony w art. 4 pkt 1 i pkt. 5 ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne poprzez łączenie funkcji Członka Zarządu Powiatu Garwolińskiego z funkcją Prezesa Zarządu spółki z o.o. z siedzibą w Przemyślu oraz poprzez posiadanie w spółce ponad 50 % udziałów.

Zgodnie z art. 4 pkt. 6 ustawy antykorupcyjnej – osoby wymienione w art. 1 i 2 ustawy m. in. członkowie zarządu powiatu, kierownicy jednostek organizacyjnych gminy nie mogą być członkami zarządów, rad nadzorczych lub komisji rewizyjnych spółek prawa handlowego czy też  posiadać w spółkach prawa handlowego więcej niż 10 % akcji lub udziałów przedstawiających więcej niż 10 % kapitału zakładowego - w każdej z tych spółek.

Kontrolowani podpisali protokoły kontroli.

W związku z wynikami kontroli, z powodu nieprzestrzegania przepisów ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne, Centralne Biuro Antykorupcyjne skierowało do Przewodniczącego Rady Powiatu Garwolińskiego wystąpienie pokontrolne, w którym wniosło o odwołanie z funkcji Członka Zarządu Powiatu kontrolowanej osoby.

REKLAMA:

Wprost z ustawy wynika, że jeżeli zakaz narusza osoba na takim stanowisku, to rada odwołuje ją z pełnionej funkcji najpóźniej po upływie miesiąca od dnia, w którym jej przewodniczący uzyskał informację o przyczynie odwołania.

Ponieważ Józef Tomala jest jednocześnie kierownikiem SP ZOZ w Łaskarzewie, czyli osobą pełniącą funkcje publiczne jako kierownik jednostki organizacyjnej gminy, CBA zwróciło się do burmistrza miasta Łaskarzew o odwołanie go z tej funkcji. Tutaj także gmina ma miesiąc na rozwiązanie umowy o pracę.

CBA w tym samym komunikacie poinformowało też, że złożyło wniosek o odwołanie ze stanowiska człona Zarządu Powiatu Krasnodębskiego Elżbietę Makuch, która również negatywnie przeszła kontrolę.

Piotr Kaczorek, CBA, opr. AS
zdjęcie: cba.gov.pl

Odwiedź nas na facebooku

Waszym zdaniem

Redakcja serwisu "Kurier Garwoliński" nie odpowiada za żadne działania Czytelników niezgodne z prawem lub regulaminem, w szczególności za treści zamieszczone w formie komentarzy. Jednocześnie w razie konieczności zastrzega sobie prawo do ich usunięcia, jeśli uznane zostaną za niezgodne z prawem lub regulaminem, a także w sytuacji, gdy uzna to za stosowne.

(, #IP 8e7f08cd1e) Odpowiedz

Jak on na to wszystko mial czas? Niektorym przerost ambicji i pieniądze uderzają do glowy.

(, #IP b1583733f8) Odpowiedz

Redakcjo: Centralne Biuro Antykorupcyjne w ujawnionych przypadkach wniosło o przedstawienie informacji o sposobach i zakresach wykonania wniosków pokontrolnych. CBA w tym samym komunikacie poinformowało też, że złożyło wniosek o odwołanie ze stanowiska człona Zarządu Powiatu Krasnodębskiego Elżbietę Makuch, która również przeszła negatywnie przeszła kontrolę.