Wiadomości

Kamila Chudek i Paweł Talarek zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Nadwiślańska

Dodano:
garwolin - Kamila Chudek i Paweł Talarek zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Nadwiślańska

11 kwietnia w ZSP nr 2 przy ulicy Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego w Garwolinie odbył się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Nadwiślańska”. Organizatorem wydarzenia był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 CKP w Garwolinie. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął starosta powiatu garwolińskiego Marek Chciałowski. Patronat merytoryczny objęło Stowarzyszenie Kucharzy Euro Toques Polska z siedzibą w Brukseli. Uczestnicy konkursu wygrali cenne nagrody i zebrali doświadczenie, które

 zaprocentuje w przyszłości.



- Celem konkursu była wymiana doświadczeń uczniów, sprawdzenie się w konkursie i poddanie się ocenie profesjonalnego jury kucharskiego – mówi Renata Głowala, jedna z organizatorek wydarzenia.

W konkursie do wygrania były atrakcyjne nagrody. Za I miejsce uczestnicy otrzymali nagrodę ufundowaną przez starostę powiatu garwolińskiego – blendery firmy Bosch i opiekacze firmy Zelmer. Dla zdobywców  II miejsca firma Lechpol przygotowała blendery i wagi elektroniczne, a dla zdobywców III miejsca ZNP Garwolin i Maria Domańska ufundowali noże i urządzenia do smoothie. Dodatkową nagroda VIP były dwa blendery firmy Bosch ufundowane przez Stefana Gniadka ze Smak Drobiu.

Zespoły, które wzięły udział w konkursie zostały wcześniej wyłonione w drodze eliminacji. Uczestnicy konkursu kulinarnego do wykonania mieli 4 porcje dania zasadniczego, gdzie musiał być wykorzystany schab, do tego 4 porcje deseru, gdzie głównym składnikiem był korzeń pietruszki. Dodatkowe zadanie polegało na wykazaniu się umiejętnością krojenia owoców i warzyw, ale sposób krojenia był podany w języku francuskim, tak jak stosują to kucharze w restauracjach. Czas wykonania wszystkich zadań nie mógł przekroczyć 120 min.

REKLAMA:


W konkursie udział wzięły zespoły z: Łomży, Przysuchy, Radomia, Rydułtowa ze Śląska, Puław, Płocka, Sadownego i zespół z Garwolina.

W skład kapituły  konkursu  weszli: prezes zarządu Euro Toques Polska Marcin Soból, wiceprezes zarządu Euro Toques Polska Jean Bos, członek zarządu Euro Toques Polska i przewodniczący jury Marek Rybacki, członek zarządu Euro Toques Polska Janusz Sykut i członek zarządu Euro Toques Polska Mariusz Zając. W komisji VIP zasiedli Renata Rybacka, wicedyrektor ZSP nr 2 Grzegorz Rybak i wicestarosta powiatu Urszula Zadrożna

W I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Nadwiślańska” trzecie miejsce zajęli Patryk Ryszawa i Szymon Jadczuk (ZSP w Sadownem, op. Elżbieta Rukat), a drugie Agnieszka Ostrowska i Kamil Gumiński (ZS Usług i Przedsiębiorczości w Płocku, op. Małgorzata Teresa Garlej). Zwycięzcami I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Nadwiślańska” zostali reprezentanci gospodarzy  - Kamila Chudek i Paweł Talarek (op. Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek).  Zwycięski zespół przygotował: Schab w crustcie ziołowym, sos z wiśni nadwiślańskiej, puree z bobu oraz deser: kruche orzechowe ciasteczko, mus malinowy, pietruszkowy serniczek.

Zdobywcy miejsc punktowanych mogą dopisać sobie ten sukces do CV sobie dopisać CV, a także  strać się o stypendia.

Konkurs Kulinarny “Kuchnia Nadwiślańska ” nie odbyłby się gdyby nie wsparcie przyjaciół szkoły , lokalnych przedsiębiorców i pracodawców.

Źródło: własne, ZSPnr2
Zdjęcia: własne, ZSP nr 2


Odwiedź nas na facebooku

Galeria 46

Waszym zdaniem

Redakcja serwisu "Kurier Garwoliński" nie odpowiada za żadne działania Czytelników niezgodne z prawem lub regulaminem, w szczególności za treści zamieszczone w formie komentarzy. Jednocześnie w razie konieczności zastrzega sobie prawo do ich usunięcia, jeśli uznane zostaną za niezgodne z prawem lub regulaminem, a także w sytuacji, gdy uzna to za stosowne.