Iwona Kurowska wrzesień 2019

Ciekawe tematy z Garwolina

Atrakcyjna ścieżka kariery – technolog żywności

Dodano:
garwolin - Atrakcyjna ścieżka kariery – technolog żywności

Przemysł spożywczy w kraju dynamicznie się rozwija. Ponad pół miliona osób zatrudnionych jest przy produkcji żywności. To o tyle interesująca branża, że rynek spożywczy nie będzie narażony na załamania. Dlatego też praca w zawodzie technologa żywności może być bardzo atrakcyjna dla osób marzących o stabilnym zatrudnieniu.


Czym zajmują się technologowie żywności?
Osoby pracujące na tym stanowisku odpowiedzialne są głównie za tworzenie nowych receptur, instrukcji produkcyjnych i norm dla konkretnych produktów. Są także odpowiedzialni za sam proces wytwarzania, jakość półproduktów oraz końcową kontrolę jakości. Ogłoszenia o pracę dla technologów żywności na portalu pracuj.pl pochodzą głównie od dużych zakładów produkcji żywności. Praca osoby zatrudnionej na tym stanowisku odbywa się nie tylko w biurze, ale także w halach produkcyjnych oraz laboratoriach.

Jak zostać technologiem żywności?

W teorii do rozpoczęcia kariery w tej branży niepotrzebne są nawet studia. Tytuł technika technologii żywności otrzymuje się już w technikum lub w szkole policealnej. Niemniej  dyplom uczelni wyższej daje szanse na znacznie lepsze zarobki i bardziej atrakcyjne oferty pracy.
W tym zawodzie bardzo liczą się kompetencje i zdobyta podczas nauki wiedza. Konieczność przestrzegania wyśrubowanych norm jakości sprawia, że technolog żywności powinien ściśle trzymać się narzuconych wytycznych. Nie oznacza to jednak, że nie ma tu miejsca na kreatywność. Jest ona wręcz wymagana. Osoba na tym stanowisku musi bowiem tworzyć nowe rozwiązania i receptury.
Zwykle nie będzie to praca samodzielna. Technologowie pracują w zespołach i dlatego też bardzo ważną cechą dobrego pracownika okazuje się umiejętność współpracy i komunikatywność. Największą radość z pracy czerpać będą z pewnością osoby mające duże zamiłowanie do takich dziedzin nauki jak chemia i biologia.

Na jakie zarobki liczyć może technolog żywności?
Wiele zależy od doświadczenia i zajmowanego stanowiska. Początkujący technolog po studiach w Polsce zarabia średnio ok. 3000 PLN. Wraz z rozwojem kariery stawka ta może się nawet podwoić.

Artykuł sponsorowany