KurierGarwoliński.pl

Bnp Paribas lipiec 2020

Wiadomości z Garwolina

Czy w tym roku produkt z powiatu garwolińskiego będzie wyróżniony?

Dodano:
garwolin - Czy w tym roku produkt z powiatu garwolińskiego będzie wyróżniony?

Boczek rolowany, porzeczkówka Magdy, szczupak z Orzyca, chleb ziołowy, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy, czy galaretka pani Anny Goliszewskiej z Kawęczyna to tylko kilka spośród 181 wyjątkowych mazowieckich produktów, które znalazły się na liście wyróżnionych Laurem Marszałka. O tym, jakie smakołyki dołączą w tym roku do grona laureatów, przekonamy się już niebawem. Właśnie ruszyła XIII edycja konkursu. Zgłoszenia można nadsyłać do 29 lutego br. Czy w tym roku również komuś z powiatu

garwolińskiego uda się uzyskać to wyróżnienie?



­– Za nami już 12 edycji i ponad 1300 zgłoszonych produktów. To pokazuje jak dużą popularnością wśród mazowieckich producentów cieszy się nasz konkurs i jak bardzo potrzebne są tego typu inicjatywy. Dla uczestników to doskonała okazja do zaprezentowania swojego talentu kulinarnego i podzielenia się owocami swojej pracy z innymi. To bardzo dobry sposób na promowanie tego, co tradycyjne, smaczne i zdrowe
– podkreśla Janina Ewa Orzełowska członek zarządu województwa mazowieckiego. 

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

REKLAMA:


Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne. Poza tym powinien być oryginalny i charakteryzować się innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Konkurs podzielony jest na dwie kategorie: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 29 lutego br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie www.mazovia.pl w zakładce Konkursy/Szkolenia.

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego organizowany jest od 2007 r. Do tej pory tytuł ten otrzymało 181 mazowieckich produktów, a 543 zostały wyróżnione.


Odwiedź nas na facebooku

Waszym zdaniem

Redakcja serwisu "Kurier Garwoliński" nie odpowiada za żadne działania Czytelników niezgodne z prawem lub regulaminem, w szczególności za treści zamieszczone w formie komentarzy. Jednocześnie w razie konieczności zastrzega sobie prawo do ich usunięcia, jeśli uznane zostaną za niezgodne z prawem lub regulaminem, a także w sytuacji, gdy uzna to za stosowne.