Po pierwszych zachwytach greckimi widokami i smakami uczniowie rozpoczęli pracę. Mentor programu – pan Piotr wprowadził ich w tajniki projektu zawodowego, który mieli wykonać. Z głowami pełnymi pomysłów i entuzjazmu przystąpili do realizacji zadania. Uczestnicy zostali podzieleni na grupy projektowe, których głównym celem było opracowanie bloga o biznesie hotelowym.
W ramach mobilności uczniowie ZS w Miętnem trzykrotnie odwiedzili liceum w mieście Katerinii, gdzie opowiadali swoim greckim kolegom o Polsce, Mazowszu, swojej szkole i życiu. Był czas na wspólną zabawę, rozgrywki sportowe, wymianę poglądów i kontaktów.
Młodzież z Miętnego codziennie realizowała projekt edukacyjny, a jednocześnie każda wolna chwila wypełniona była zwiedzaniem, poznawaniem greckiej natury i kultury. Był więc czas na niezapomniany rejs statkiem wycieczkowym na Skiatos – „wyspę złotych piasków”- zachwycającą szeregiem białych domków z czerwonymi dachami i niebieskimi okiennicami. Spacer uliczkami miasta, które zasłynęło filmem "Mamma Mia"…, pyszny obiad, a w końcu znana z pocztówek plaża Koukounaries: złota, pachnąca piniowym lasem, kąpiel w cieplutkim morzu mieniącym się na złoto drobinkami kwarcu… prawdziwy luksus. W drodze powrotnej – widok ściągających się ze statkiem delfinów.
@@@
Kolejny dzień – kolejna przygoda: wycieczka do Meteorów, świątyń zawieszonych między niebem a ziemią, miejsca wpisanego w pierwszą dziesiątkę światowego dziedzictwa UNESCO. W drodze do hotelu - obiad w lokalnej greckiej restauracji, a tam smakołyki: papucaki, briam, baranina, musaka. Pyszności…
Wizyta na targu greckim w Leptokarii przyprawiła młodych podróżników o zawrót głowy. Feeria barw i zapachów, głosy zachwalających do zakupów greckich handlarzy i wielojęzyczne negocjacje tworzą wyjątkowy nastrój tego miejsca. Na straganach miejscowe produkty: cytrusy i kasztany prosto z drzewa, przeróżne warzywa, kasze i przyprawy z worków, oliwki, owoce morza, miody i wina z domowych winiarni.
Udało się też odwiedzić miejscową winiarnię, rodzinną wytwórnię fety, a w tawernie w miejscowości Egani, pod okiem zawodowego greckiego kucharza – własnoręcznie przygotować tradycyjne danie greckie musakę: zapiekankę na bazie bakłażana, cukinii, ziemniaków, cebuli i mielonego.
Dla młodzieży były to dwa wspaniałe tygodnie, pełne nowych doświadczeń i umiejętności: tworzenia blogów specjalistycznych, radzenia sobie w obcym kraju, możliwość zetknięcia się z grecką kulturą, smakami, historią i przyrodą. Ta lekcja - przygoda zostanie z nimi na całe życie.
Dyrekcja i nauczyciele Zespołu Szkół w Miętnem już pracują nad nowymi projektami wyjazdów zagranicznych – chcemy, by nasi uczniowie poznawali świat i zdobywali wiedzę nie tylko w szkolnej ławce!
Dyrekcja ZS Miętne, opr. AS
Komentarze (0)