KurierGarwoliński.pl

Ciekawe tematy z Garwolina

Wszystko, co musisz wiedzieć o przyprawach do pizzy

Dodano:
garwolin - Wszystko, co musisz wiedzieć o przyprawach do pizzy

Czy każda przyprawa pasuje do pizzy? Absolutnie nie. Inaczej powinno być doprawione ciasto, inaczej farsz. Sekretem aromatycznego włoskiego dania są kompozycje ziół, które wzmacniają smak potrawy, podkreślają jej walory smakowe oraz harmonijnie łączą wszystkie składniki. W naszym artykule znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć o przyprawianiu pizzy.

Sekretem smacznego włoskiego placka z dodatkami są nie tylko wysokiej jakości składniki. Jak w każdym daniu, tak również w przypadku pizzy kluczowe są przyprawy. Warto pamiętać, że w pierwotnej wersji występowała wyłącznie z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku, a w wielu włoskich restauracjach nadal serwowana jest w ten sposób. Siła pizzy tkwi w prostocie i choć w polskiej odsłonie możemy wybierać spośród dziesiątek wariacji na jej temat, to jednak ta klasyczna ma najwięcej fanów. Zwłaszcza tam, gdzie składników jest mało dużą rolę odegrają zioła i przyprawy, którymi ubogacona zostanie pizza. Gdańsk czy Wenecja — to bez znaczenia, jeżeli poznasz nasz sekret na idealną ziołową miksturę.

Świeże czy suszone?
Zacznijmy od tego, że podstawową przyprawą do pizzy jest oczywiście sól. Kiedy przechodzimy do tematu ziół, zazwyczaj stajemy przed dylematem wyboru świeżych lub suszonych. Jeżeli masz taką możliwość, hoduj na parapecie bazylię, oregano i rozmaryn. Doniczki z bujną i zieloną roślinnością nie tylko pięknie udekorują wnętrze kuchni, ale także przydadzą się podczas przyrządzania włoskich specjałów. Idąc śladem kucharzy z południa Europy serwuj pizzę w towarzystwie świeżych, aromatycznych ziół.

Jak się za to zabrać? Poniżej prezentujemy kilka wskazówek dla początkujących ogrodników, którzy chcą posiadać własny zielnik w domu lub na tarasie.

  •  Bazylia — wysiewaj ją od marca do maja. Ta roślina kocha wysokie temperatury i słońce, dlatego doniczkę umieść w jasnym miejscu. Pamiętaj o regularnym podlewaniu ziół — podłoże powinno być stale wilgotne!
  •  Oregano —najlepszy okres na wysiew przypada na późną wiosnę i początek lata. Podobnie jak bazylia i rozmaryn kocha ciepło i słońce. Przy optymalnym podlewaniu może rosnąć nawet kilka miesięcy.
  •  Rozmaryn — roślina, która lubi słońce i ciepło. Nie wymaga zęstego podlewania, a swoim aromatem zachwyca niemal przez cały okres wegetacyjny.

Gotowe mieszanki
Wraz z nadejściem jesieni i zimy, Twój domowy zielnik może przestać wystarczać. Jeżeli rośliny zwiędną lub przestaną kiełkować, poczekaj aż odrodzą się na wiosnę. Tymczasem w domu zawsze możesz mieć gotową mieszankę ziół suszonych. W wielu polskich restauracjach to właśnie one wykorzystywane są, gdy przyrządzana jest pizza. Gdańsk, Warszawa, Kraków — nawet najlepsi pizzermeni przyznają, że umiejętne połączenie suszonych ziół i dawkowanie ich w odpowiedniej ilość do ciasta czy farszu może przynieść spektakularne efekty.

Mieszankę można zrobić samemu z własnoręcznie wyhodowanych i zasuszonych ziół, jak również kupić gotowy produkt w sklepie. Podczas zakupów zwróć uwagę, aby w składzie nie było nadmiaru soli, glutaminianu sodu, wzmacniaczy smaku czy barwników. Pieprz, słodka papryka, bazylia, czosnek, oregano — to idealne połączenie dla Twojej pizzy.

Artykuł sponsorowany