reklama
reklama

Było smacznie i do syta! Święto Pieczonego Ziemniaka za nami

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Było smacznie i do syta! Święto Pieczonego Ziemniaka za nami - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Z GarwolinaTak pysznego święta w Łaskarzewie jeszcze nie było! Było dużo jedzenia, wspólnej zabawy, muzyki i tańca. A wszystko to w cieniu drzew malowniczego Parku Alejki w Łaskarzewie.
reklama

W Parku Alejki w Łaskarzewie w niedzielę 21 lipca odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka. Gościem specjalnym tego wydarzenia był Mariusz Szwed, finalista programu MasterChef, który przeprowadził konkurs na Najlepsze Łaskarzewskie Danie z Ziemniaka i przygotował babkę ziemniaczaną z sosem kurkowym, którą częstował zgromadzonych. 
Odwiedzający tego dnia Park mogli spróbować nie tylko dań z ziemniaków, był grill, wata cukrowa i napoje. Na stoiskach wzdłuż alejki można było kupić maskotki i pamiątki. Dla dzieci do zabawy były dwie dmuchane zjeżdżalnie.
W czasie przygotowania dań konkursowych prowadzone były konkursy dla gromadzonych. Chętni rywalizowali na czas, kto najszybciej obierze i pokroi ziemniaka. Laureaci otrzymywali pamiątkowe tabliczki. Był też konkurs dla dzieci, w którym trzeba było poprawnie odpowiedzieć na pytania zadawane przez Mariusza Szweda. Kto odpowiedział najszybciej, otrzymał kolorowankę.
Około godziny 17 nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego. Najlepszym daniem zostały ziemniaki pieczone z cebulą, kiełbasą, żeberkami i dużą ilością kopru.
Na zakończenie zabawę taneczną poprowadził zespół Reflex.

Wyniki konkursu na Najlepsze Łaskarzewskie Danie z Ziemniaka

I miejsce - Sebastian i Zuzanna Kornaccy - ziemniaki pieczone w kociołku
II miejsce - Klub Senior+ - kiszka ziemniaczana
III miejsce - KGW w Łaskarzewie - pyzy z mięsem

Wyróżnienie:
Klub Senior+ - kiszka ziemniaczana
ŁKS Promnik Łaskarzew - ziemniaki pieczone w kociołku
Ekipa Izabeli Janisiewicz - zapiekanka ziemniaczana



Drużyna ojca i córki, czyli Sebastian i Zuzanna Kornaccy przygotowywali ziemniaki pieczone. Za to danie otrzymali główną nagrodę - 1 000 zł.

- Garnek był standardowo obłożony boczkiem, dół był wyłożony skórką od słoniny. Zmieniliśmy nieco tradycję, która jest u nas robienia takich ziemniaków pieczonych. Podsmażyliśmy wcześniej swojską kiełbasę, cebulę i żeberka. Zazwyczaj robi się to z kurczakiem, a my zrobiliśmy to właśnie z żeberkami. Myślę, że to podsmażone mięso dało lepszy smak. Do tego dania użyliśmy młodych malutkich ziemniaków, które zostały oskrobane. Była tam bardzo duża ilość kopru, pieprzu ziołowego, i sól. Nic więcej. Pierwszy raz startowaliśmy w takim konkursie. Było mało drużyn, więc wiedzieliśmy, że szanse są duże, ale mimo wszystko nie spodziewaliśmy się. Kochamy gotować. Kiedy Zuzia miała cztery lata, to przygotowywała ze mną pierwsze swoje danie. Mamy z tego dużo satysfakcji i frajdy - mówi pan Sebastian

Więcej zdjęć z wydarzenia na naszym Facebooku.
@@@

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama