Po ocenie 41 zgłoszeń pod względem spełnienia warunków określonych regulaminem i tematyką konkursu, wyglądem potrawy, dekoracją i estetyką potrawy prezentowaną na zdjęciach oraz oryginalnością przepisu komisja konkursowa wyłoniła 13 uczestników, którzy przechodzą do finałowego etapu, który będzie miał miejsce 4 sierpnia w Miętnem podczas III Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego.
1. KGW w Pogorzelcu ( 114 p.)
2. KGW Trzcianka ( 106 p.)
3. KGW w Kamionce ( 102 p.)
4. KGW w Miętnem ( 101 p.)
5. KGW „Sami Swoi” w Miastkowie Kościelnym ( 101 p.)
6. KGW „Krystynianki” z Krystyny ( 100 p.)
7. KGW „Damianowianki” w Damiaowie ( 98 p.)
8. KGW w Trojanowie ( 98 p.)
9. KGW „Kacprowianki” z Kacprówka (97 p.)
10. KGW „Zwolnaki” w Zwoli ( 97 p.)
11. KGW w Starej Hucie ( 96 p.)
12. KGW w Stefanowie ( 96 p.)
13. KGW „Paryżanki” z Parysowa ( 96 p.)
Co przygotowały Panie z KGW do Konkursu Kulinarnego "Ziemniak w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej"?
1. KGW w Pogorzelcu – Kartoflany gołąb w sosie ziemniaczano-warzywnym
2. KGW w Trzciance – Ziemniaczano orzechowa radość
3. KGW Kamionce – Odczarowany placek ziemniaczany
4. KGW w Miętnem – Ziemniaczany zawijaniec z mięsem
5. KGW w Miastkowie Kościelnym „ Sami swoi” - Gajdy w Kapuście, czyli gołąbki po miastkowsku
6. KGW „ Krystynianki” – Placek ziemniaczany Gajowego
7. KGW „ Damianowianki” – Zginęła kiszka ziemniaczana, czy kto widział ją?
8. KGW w Trojanowie – Zawijaki ziemniaczane nadziewane mięsem z warzywami i pieczarkami
9. KGW „ Kacprowianki” – Szara pyza ziemniaczana z nadzieniem mięsnym
10. KGW „ Zwolanki” – Ziemniaki faszerowane
11. KGW w Starej Hucie – Pasztet ziemniaczany z konfiturą z borówki leśnej
12. KGW w Stefanowie – Ziemniaczane pączki z różanym nadzieniem
13. KGW „ Paryżanki” – Ziemniaczana zapiekanka z makrelą i pomidorem
@@@
Zdjęcia: Powiatowe Centrum Kultury i Promocji w Miętnem
Komentarze (0)