Wiadomości z Garwolina

Właściwości i zastosowanie naturalnych syropów z owoców

Dodano:
garwolin - Właściwości i zastosowanie naturalnych syropów z owoców

Powinniśmy dbać o optymalne nawodnienie każdego dnia. W zależności od tego, w jakim jesteśmy wieku, jaka jest nasza waga i jaki styl życia prowadzimy, zaleca się inną ilość wody. Część osób nie lubi jej naturalnego smaku, więc sięga po różne napoje słodzone. To błąd. Można jednak zadbać, by urozmaicić smak wody, a przy tym zadbać o to, by dostarczyć do organizmu więcej witamin. Efekt ten pozwoli uzyskać część syropów owocowych.


Skutki odwodnienia są poważne. Nawet przy niewielkim deficycie wody organizm daje nam znaki, że coś jest nie tak. Pojawiają się senność, kłopoty z koncentracją, bóle głowy. Im większe odwodnienie, tym poważniejsze komplikacje zdrowotne. W skrajnych wypadkach dochodzi do śmierci. Mimo tego, że zdajemy sobie z tego sprawę, jak ważne jest nawodnienie, większość z nas pije zdecydowanie za mało. Jeśli jednym z powodów jest to, że nie przepadamy za naturalną wodą, spróbujmy dodać do niej syrop. Jednak nie jest to jedyny sposób wykorzystania naturalnych syropów.

Zastosowanie syropów owocowych
Wbrew pozorom zastosowanie syropów owocowych jest bardzo szerokie. Przede wszystkim możemy je traktować jako koncentrat do wody, o czym wspomnieliśmy wcześniej. Wtedy też będą lżejszą i zdrowszą alternatywą dla napojów słodzonych. Jeśli mamy dzieci, tym bardziej to docenimy. Wiele maluchów nie lubi pić wody, a dbając o jej słodkawy smak, sprawiamy, że dzieci łatwiej nawodnić. Syropy są też propozycją do ubogacenia smaku herbaty lub piwa.

Ponadto zagęszczone soki sprawdzają się jako dodatek do deserów i innych potraw. Możemy nimi polać lody, naleśniki lub owsiankę. Nasze jedzenie nie tylko będzie wyglądać bardziej apetycznie, ale zyska nowy owocowy smak.

Najważniejsze właściwości syropów owocowych

Wiemy już, gdzie możemy taki syrop wykorzystać, ale warto byłoby odpowiedzieć na pytanie, jakie są właściwości syropów owocowych? Tak samo jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, syropy owocowe mogą być zdrowe lub nie. Jedne z nich mają bogaty skład i mnóstwo witamin, inne z kolei powinniśmy omijać szerokim łukiem, bo nie ma w nich nic zdrowego. Z tego względu przed zakupem prześledźmy skład i sprawdźmy, czy syrop powstał tylko z naturalnych składników.

Sama zawartość witamin i minerałów jest zmienna i zależy od tego, z jakich owoców pozyskano syrop. Możemy więc wybrać taki, jaki w danym momencie najbardziej przysłuży się naszemu zdrowiu. Jeśli będzie to syrop malinowy, to będzie skarbnicą witaminy C, witamin z grupy B, a także witaminy E. Pomoże w walce z przeziębieniem, wzmocni odporność i pomoże przy kłopotach trawiennych. Kiedy natomiast mamy kłopot z wysokim poziomem cukru i cholesterolem, to dobrą opcją będzie zawierający wapń, fosfor i krzem syrop jabłkowy. Posiada też dużo witamin A, B i C. Za spowolnienie procesu starzenia odpowiedzialny będzie syrop wiśniowy. Oprócz tego, że zawiera bardzo dużo witamin, jest w nim sporo przeciwutleniaczy. Nie tylko pozwolą zachować młodość na dłużej, ale też będą wspierać profilaktykę przeciwnowotworową.

Więcej informacji znajdziecie na stronie: https://naszatlocznia.pl/kategoria-produktu/syropy/

Artykuł sponsorowany