Niedobór może mieć wiele przyczyn, takich jak złe nawyki żywieniowe, słabe wchłanianie lub wrażliwość na niektóre pokarmy, suplementy ziołowe, leki, a nawet choroby, takie jak celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Dowiedz się, jak zapobiegać niedoborowi białka w organizmie w sposób naturalny.
Dlaczego białko jest tak ważne dla naszego ciała?
Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pomaga utrzymać energię i dobrą kondycję. Organizm ludzki potrzebuje białka do budowy nowych komórek, naprawy uszkodzonych tkanek i utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Białko pomaga także w utrzymaniu masy mięśniowej i odgrywa rolę w produkcji hormonów, takich jak insulina. Jedną z głównych funkcji białka, jest budowa i naprawa komórek. W całym organizmie nieustannie powstają nowe komórki, ale nie są one w stanie przetrwać, jeśli nie ma wystarczającej ilości białka, które je wspiera. Kiedy spożywasz białko, jest ono rozkładane na mniejsze kawałki, które mogą odżywiać nowo powstające komórki.
Białko jest również ważne dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Układ odpornościowy chroni organizm, zwalczając wirusy, bakterie i innych obcych najeźdźców. Robi to, tworząc białka zwane przeciwciałami, które przyczepiają się do najeźdźców i wysyłają sygnały do innych części ciała o tym, co się dzieje. Jeśli w Twojej diecie nie ma wystarczającej ilości białka, Twój układ odpornościowy może nie być w stanie sprostać wszystkim zagrożeniom, z którymi się spotyka.
@@@
Niedobory białka w organizmie — objawy
Niedobór białka występuje wtedy, gdy w organizmie nie ma wystarczającej ilości białka. Może to być spowodowane spożywaniem mniejszej ilości kalorii niż normalnie lub stosowaniem diety niskobiałkowej. Nieodpowiednie spożycie białka może prowadzić do utraty i osłabienia mięśni, a także do zaburzeń wzrostu i rozwoju u dzieci. Niedobór białka jest również związany ze słabym funkcjonowaniem układu odpornościowego, przewlekłymi stanami zapalnymi i zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych rodzajów nowotworów.
Objawy niedoboru białka to m.in.:
• Osłabienie mięśni
• Zmniejszony apetyt
• Zmęczenie
• Utrata masy mięśniowej
• Duszność
• Szybkie bicie serca
Jak leczyć niedobór białka
1) Zwiększ dzienne spożycie kalorii. Należy dążyć do spożywania przynajmniej 1 grama białka na kilogram masy ciała dziennie.
2) Spożywaj więcej pokarmów bogatych w białko. O tym, co ma dużo białka, przeczytasz dalej.
W jakich pokarmach znajdziemy dużo białka?
Istnieje wiele różnych rodzajów białka. Wiele produktów spożywczych, takich jak sery, jogurty, fasola i jaja, naturalnie zawiera białko. Inne wysokobiałkowe źródła to kurczak, ryby i wołowina. Jeden gram białka, równa się 4 kaloriom; ważne jest, aby zrównoważyć ilość spożywanych kalorii z ilością spożywanego białka.
Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej pozyskiwać białko ze źródeł roślinnych, takich jak fasola, orzechy, tofu, soczewica i pełne ziarna. Istnieje wiele różnych rodzajów białka, które można uzyskać ze źródeł roślinnych: do białek roślinnych należą rośliny strączkowe (fasola i groch), produkty sojowe, takie jak tofu i tempeh, warzywa, takie jak brokuły i kalafior, oraz orzechy, takie jak migdały i pestki dyni. Białko zwierzęce znajdziemy w wołowinie, kurczaku i innych rodzajach mięs.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.