Wtorkowe popołudnie gimnazjaliści spędzili na szlifowaniu kulinarnych umiejętności. To nie pierwsze tego typu zajęcia w murach szkoły na Żwirki i Wigury, ale tym razem efekty pracy kucharskiej miały trafić na świąteczną choinkę.
Do wspólnych przygotowań słodkich ozdób gimnazjaliści zaprosili uczniów szkoły podstawowej. I tak we wtorek starszych kolegów wspierało 58 V i VI-klasistów z sąsiedniej szkoły.
- W miłej i nieco gwarnej atmosferze przygotowaliśmy ciasto na pierniki, podzieliliśmy się na grupy odpowiedzialne za poszczególne zadania: wałkowanie ciasta, wycinanie pierników z foremek, wkładanie pierników do piekarnika, mierzenie czasu pieczenia, robienie dziurek – wyjaśnia opiekun Anna Piotrowska-Pyra.
Słodkie ozdoby kusiły swoim zapachem. Później okazało się, że również i smakiem. - Ponieważ pierniki przeznaczone były na choinkę, ostatecznie wszystkie zostały zjedzone na bieżąco – żartuje opiekun grupy. Każdy uczeń musiał sprawdzić, czy przepis i sposób przyrządzenia sprawdziły się. Okazało się, że uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum spisali się na piątkę z plusem, a sami dzięki wspólnemu pieczeniu nawiązali nowe relacje koleżeńskie.
@@@
- Uczniowie z zajęć wychodzili bardzo zadowoleni, ponieważ mieli okazje nauczyć się w praktyce jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia pieczenia pysznych pierników. Wspólne pieczenie okazało się rewelacyjnym pomysłem na ciekawe spędzenie czasu wolnego uczniów – podsumowała Anna Piotrowska-Pyra.
Jak uczniowie przygotowali choinkowe pierniki? Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 800 g miodu,
- 2 szklanki cukru,
- pół kostki margaryny,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczka sody oczyszczonej,
- przyprawa do pierników.
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak, by ciasto dało się zagniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę, dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie i formowanie samych pierniczków.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 1-2 cm. Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta albo ozdobić lukrem. Pierniczki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum życzą smacznego!
Zdjęcia: Anna Piotrowska-Pyra
reklama
Komentarze (0)