Podczas tegorocznej edycji targów Expo Sweet 2025 odbyły się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Adepci sztuki cukierniczej mieli za zadanie stworzenie pracy na temat: "1000 lat Korony Polskiej". Do finałowej ósemki zakwalifikowali się Przemysław i Filip Piątek pod kierunkiem pani Iwony Jończyk. Udało im się pokonać ponad 30 szkół z całego kraju i dostać się do finałowej ósemki. Trzeba przyznać, że ich tort w kształcie korony wygląda imponująco!
Do udziału w Mistrzostwach zgłaszają się szkoły branżowe – piekarskie, cukiernicze i gastronomiczne. Startują drużyny dwuosobowe, a szkołę reprezentuje także opiekun-nauczyciel. Zadnia konkursowe nie są łatwe, ale powinien umieć sobie z nimi poradzić każdy, kto wiąże swoją karierę z cukiernictwem. Pierwsza konkurencja rozgrywa się poza Forum Expo Sweet i jest nią przygotowanie tortu prezentacyjnego. Każda szkoła wykonuje go we własnej pracowni i przywozi gotowy na miejsce startu. Tort powinien być wykonany na atrapach, ale musi być tak zrobiony, aby można go było odtworzyć z prawdziwego ciasta. Drugim zadaniem, realizowanym już na miejscu podczas Mistrzostw, jest przygotowanie ośmiu identycznych deserów w pucharkach lub na talerzach. Trzecie zadanie polega na wykonaniu tortu do degustacji. Nie musi być udekorowany, ale powinien stanowić wypełnienie tortu pokazowego. Jest jeszcze czwarta konkurencja punktowana równe wysoko, jak trzy pozostałe – jest nią czystość pracy i porządek w boksie konkursowym.
Do finału XIV Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2025 zakwalifikowały się:
Branżowa Szkoła I Stopnia w Jaśle
Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Bełchatowie
Technikum Technologii Żywności w Jaśle
Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1 w Warszawie
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie
Gratulujemy utalentowanym adeptom sztuki cukierniczej!
fot. ZSP Żelechów/facebook.com
Komentarze (0)