Sanepid skontrolował 740 z 1028 zarejestrowanych szpitalnych bloków żywieniowych
- W szpitalach, w których działa kuchnia przygotowująca posiłki, stwierdzono nieprawidłowości w 102 jadłospisach (na 414 jadłospisów), w 62 zestawieniach dekadowych (na 173 zestawień; zestawienia dekadowe obejmują jadłospis na 10 dni) oraz w 47 próbach posiłków zbadanych laboratoryjnie (na 58 pobranych) – podaje RMF FM.
Sanepid zwracał uwagę też na zbyt słodkie posiłki, zbyt tłuste potrawy i zbyt monotonny jadłospis.
Szpital w Garwolinie pozytywnie przeszedł kontrolę Sanepidu.
@@@
- W zestawie śniadaniowym jest kasza manna, polędwica, masło, pieczywo, na drugie śniadanie kanapka z serem żółtym i papryką plus jabłko. Na obiad zupa łazankowa i kotlet schabowy. Są też dodatkowe kolacje dla cukrzyków, serek wiejski- opisuje dietetyk, mówiła Renata Seremak, kierownik działu żywienia garwolińskim szpitalu.
- My sami ustalamy stawkę dzienną, nie mamy na to dodatkowego budżetu. Ze środków z NFZ musimy sfinansować tzw. koszty hotelowe pobytu pacjenta, w nich jest zakwaterowanie w szpitalu i właśnie wyżywienie - tłumaczył w rozmowie z dziennikarzem RMF FM dyrektor szpitala - Krzysztof Żochowski.
-Uważam, że posiłki są mocną stroną w naszym szpitalu. Sam często korzystam ze szpitalnej stołówki. Wyniki ankiet przeprowadzonych wśród pacjentów też potwierdzają, że większość jest zadowolona z jakości dań. Robimy, co możemy, nie mamy gwiazdki Michelin - dodał.
Cały materiał o garwolińskim szpitalu w materiale:
Jak karmią polskie szpitale? Sanepid ma sporo uwag
Dzień po wyemitowanym w RMF FM materiale do szpitala przyjechała minister zdrowia Katarzyna Sójka z zapowiedzią programu „Dobry Posiłek”.
Komentarze (0)