Dlaczego warto mieć domową spiżarkę?
Dodatkowa przestrzeń do przechowywania jedzenia okaże się pomocna nie tylko dla profesjonalnych szefów kuchni i osób uwielbiających spędzać wolny czas, gotując i eksperymentując z przepisami. Spiżarnia umożliwia zachować porządek i lepszą organizację w domu. Wszystko, czego nie używasz codziennie w kuchni, możesz przenieść właśnie tam. Wyjątkowa zastawa stołowa i nietypowe składniki potraw, które rzadko przyrządzasz znajdą swoje miejsce w spiżarni.
Będziesz przechowywać w niej też zapasy i wszelkie składniki, które lubisz mieć zawsze pod ręką. W ten sposób ograniczysz częste wizyty w sklepie i zaoszczędzisz nieco na czasie. Możesz wstawić do niej nawet niewielką zamrażarkę szufladową – modele w różnych wymiarach znajdziesz tu: Euro.com.pl/zamrazarki,rodzaj!zamrazarka-szufladowa.bhtml.
Spiżarnia domowa świetnie sprawdzi się w okresie świątecznym, np. tuż przed Bożym Narodzeniem. To właśnie Ty przygotowujesz rodzinne kolacje na wielu osób? Przyrządzanie wielu potraw z pewnością zaczynasz jeszcze kilka dni przed spotkaniem. Wszelkie ciasta, sałatki i inny poczęstunek dla bliskich spokojnie przechowasz w spiżarce, zwalniając miejsce w kuchni na dalsze prace. W takich przypadkach może Ci się przydać dodatkowa lodówka. Wiele propozycji od marki Haier sprawdzisz przykładowo tutaj: https://www.euro.com.pl/lodowki,_Haier.bhtml.
W co wyposażyć spiżarnię w domu?
Spiżarnia to miejsce, w którym możesz przechowywać różnego rodzaju żywność. Zazwyczaj jednak sprawdza się jako idealna przestrzeń na domowe przetwory. Jeśli z przyjemnością co roku przygotowujesz wiele słoików dżemów, marynowanych warzyw, owocowych kompotów i konfitur, wyposaż spiżarnię w solidne regały. Zadbaj o to, żeby półki wytrzymały duży ciężar. Zwróć uwagę na ich konstrukcję i materiał, z którego powstały.
W większej spiżarni możesz umieścić szafy z zamykanymi drzwiczkami, które będą zapobiegać zbieraniu się kurzu na półkach. To właśnie do nich schowasz elegancką zastawę, kolekcję kubków, zapasowe sztućce czy zestaw rzadko używanych garnków. W szafie możesz przechowywać też mały sprzęt AGD i akcesoria, z którego nie korzystasz każdego dnia, np. blachy do ciast czy robot kuchenny.
Zaaranżuj przestrzeń w taki sposób, żeby rozmieszczenie wiszących półek, regałów i szaf było jak najbardziej funkcjonalne. Jeśli jesteś smakoszem wina, docenisz też specjalne stojaki, w których można położyć butelki w odpowiedniej pozycji.
Urządzanie spiżarni – praktyczne rozwiązania, które warto wypróbować
To, co będziesz trzymać w spiżarni, zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich przyzwyczajeń. Preferujesz robić duże zakupy, wyposażając się w zapasy na długi czas? A może lubisz mieć zawsze pod ręką różne przekąski i smakołyki dla gości? Bez względu na to, co planujesz tam przechowywać, postaraj się zadbać o dobrą organizację. W zachowaniu porządku pomogą Ci choćby estetyczne etykiety, dzięki którym oznaczysz nie tylko domowe przetwory. Produkty sypkie trzymaj w szczelnych pojemnikach ze szkła.
Posegreguj żywność względem konkretnych kategorii i trzymaj je nieco oddalone, np. nie układaj konserw tuż obok kawy czy ryżu. Wystarczy chwila nieuwagi i część Twoich zapasów żywności nie będzie dłużej nadawać się do zjedzenia. Przykładowo uszkodzona puszka utraci w końcu szczelność, przez co może dojść nawet do jej wybuchu i zabrudzenia wszystkiego wokół.
Urządzając domową spiżarkę, kieruj się funkcjonalnością. Umieść w niej odpowiednie meble i sprzęt, a przechowywanie ulubionej żywności i wszelkich innych zapasów stanie się prostsze.

Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.