W numerze 6. tygodnika "Świat Kobiecy" z 5 (18) lutego 1905 roku (Rok I), w dziale "Przegląd działalności kobiecej", na stronie 70 (strony łączone), czytamy (pisownia oryginalna): "Dzieża mechaniczno-hygieniczna, o której wzmiankowaliśmy już w sprawozdaniu Towarzystwa higienicznego, obmyślona i wykonana przez p. Władysława Molla w Maciejowicach gub. Siedleckiej, jest wynalazkiem bardzo praktycznym i użytecznym. Przy zastosowaniu jej unikamy zupełnie dotykania ciasta rękami, a więc zabezpieczamy je w ten sposób od wszelkich szkodliwych domieszek, przytem ciasto wyrabia się w niej o wiele dokładniej, niż przy dawnym sposobie mieszania".
Reklamy dzieży ukazywały się na łamach kilku ówczesnych czasopism
Dzieża w przeszłości stanowiła nieodzowny przedmiot codziennego użytku. Było to naczynie, którego używano do rozczyniana mąki, a także wyrabiania ciasta chlebowego. Przeważnie była wykonana z drewnianych klepek oraz obręczy, przy czy zwyczajowo nie posiadała wieka. Dzieże najczęściej wykonywał bednarz.
Władysław Moll był właścicielem sklepu w Maciejowicach, gdzie istniała możliwość nabycia materiałów żelaznych. Stworzona przez niego dzieża mechaniczna posiadała patent O.S. o numerze 24489. Każda gospodyni, bo wówczas przy dzieży pracowały kobiety, mogła w niej wyrabiać różnego rodzaju ciasta, a także chleb: razowy, pytlowy i inny. Istnieją prasowe zapiski, że dzieża Władysława Molla z Maciejowic cieszyła się powodzeniem ówczesnych pań – była ochoczo zakupywana tak u samego inżyniera w fabryce wyrobów żelaznych w Maciejowicach, jak również wysyłką za zaliczeniem.
Reklamy dzieży Władysława Molla ukazywały się na łamach kilku ówczesnych czasopism. Informowały one o tym, że wynalazek w czasie od 20 do 30 minut dokładnie miesi ciasto w wadze do 60 funtów mąki. Cena dzieży w 1905 roku wynosiła 26 rubli.
"Świat Kobiecy": "Zarówno chleb razowy, jak i wszystkie gatunki ciast drożdżowych doskonale w tej dzieży wyrabiać można. Dzieża p. Molla znajdowała się na Wystawie Tow. Hygienicznego i wyrób ciasta był demonstrowany publicznie; uznano też ogólnie wielką użyteczność tego wynalazku i dzieża rozpowszechnia się obecnie coraz bardziej, nietylko w Królestwie (Królestwo Polskie- przyp. red.), ale i w Cesarstwie (Austro-Węgry- przyp. red.). Wyrabianie ciasta zabiera zaledwie 10 do 20 minut, a rozmiary dzieży mogą być rozmaite- najmniejsza obliczona jest na 10 f. mąki. Załączony rysunek przedstawia nam wynalazek p. Molla (rysunek obok- przyp. red.)".
"Świat Kobiecy", w którym ukazał się tekst o dzieży Władysława Molla z Maciejowic, sam siebie tytułował jako "tygodniki poświęcony wszelkim gałęziom pracy kobiecej, literaturze, sztuce i gospodarstwie". Na rynku ukazywał się w każdą sobotę. Redakcja oraz administracja czasopisma usytuowane zostały przy ulicy Włodzimierskiej 6 w Warszawie. Na łamy gazety trafiały teksty o różnorodnej tematyce. W numerze 6 z 1905 roku czytelniczki, obok dzieży z Maciejowic, czytały m.in. o: zabawie i pracy, konkursie fotograficznym, higienie żywienia, stanie gospodarstwa kobiecego, chowie gęsi w różnych warunkach, uprawie nasion, a także o kobiecym klubie naukowym.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.