czan maj 2022

Wiadomości z Garwolina

Łukowski tatar z groźną bakterią. Zakład wycofuje kwestionowaną partię ze sprzedaży

Ostrzeżenie GIS

Dodano:
garwolin - Łukowski tatar z groźną bakterią. Zakład wycofuje kwestionowaną partię ze sprzedaży

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE


Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
zdj. ilustracyjne: pixabay.com

REKLAMA:


Odwiedź nas na facebooku

Waszym zdaniem

Redakcja serwisu "Kurier Garwoliński" nie odpowiada za żadne działania Czytelników niezgodne z prawem lub regulaminem, w szczególności za treści zamieszczone w formie komentarzy. Jednocześnie w razie konieczności zastrzega sobie prawo do ich usunięcia, jeśli uznane zostaną za niezgodne z prawem lub regulaminem, a także w sytuacji, gdy uzna to za stosowne.